Lepotičenje (šminkanje) zunaj, kaj pa navznoter?! :)

Prekrasen dan z luno v vodnarju, ko so dnevi odštekani, povsem drugačni, ker je vodnar sam za ta svet nasploh drugačen – vizionar. To mi prebudi  idejo, ki se mi je rodila pred nekaj leti, kako se lepotičit znotraj, ne samo zunaj. Povezujem jo s tukaj in zdaj! V prostoru in času, v katerem smo.

V Müllerju naenkrat niso imeli več dnevne kreme za obraz, popolnoma brez vonja, ameriškega izvora in ekološkega porekla. Bila sem prav zgrožena in žalostna. (Tole se je dogajalo  v lanskem letu, ko sem si tudi rekla: »Začni že podpirat naše proizvajalce, ki ustvarjajo krasno kvalitetno kozmetiko iz domačih izbranih sestavin!«) Tovrstna dnevna krema je moji koži namreč izjemno ustrezala. Pa tudi nočna, ki sem jo nanesla okrog oči. V pogovoru s svetovalko na kozmetičnem oddelku sva prišli do zaključka, da s kremo niso imeli ravno dobička, saj se ni dovolj dobro prodajala. Kolekcija celotne kozmetike ekološkega izvora je bila izjemno kvalitetna, a v embalažo niso nič vložili. Ker zunanji izgled ni bil oh in sploh, ljudje niso posegli po kvaliteti, kljub temu, da je imela zelo ugodno ceno.

Pred kratkim sem se pa zaklepetala s svetovalko dekorativne kozmetike, iskala sem  fino maskaro, ki naredi volumen, se lepo maže, spet naravnega izvora, ker sem občutljiva na kemikalije. V pogovoru mi je razkrila, da čim pride nov izum oziroma malce drugače oblikovane ščetke maskare v prodajo, so mlada dekleta (še osnovnošolska in srednješolska) takoj v nakupu. Pa ne samo maskare, tudi senčila, ličila, laki za nohte, vse gre kot po maslu. Skušala sem se  vživeti v ta dekleta. Kaj doživljajo, zakaj to delajo? Kam to pelje? S prodajalko sva bili enakega mnenja (pa je bila prodajalka zelo mlada), da je to pretiravanje.Potrošniška in lepotna odvisnost. Iluzorni svet. Kam vse to pelje? Kje so starši?

Če pogledam sebe v srednješolskih  letih, sem  imela eno maskaro, absolutno črno, za dodatek sem si privoščila še rjavo in modro, a to sem imela res lep čas. Črtala za veke so bila svetlo in temno modro ter črno, še rjavo mogoče; imela sem še set senčil, ki jih je  bilo vsega osem, par lakov za nohte in dve tri šminke za ustnice (rdečo, roza, in rjavo).

Tudi sama sem bila redna uporabnica dekorativne kozmetike ( a z zmerno potrošnjo), vse dokler nisem ugotovila, da se bom resnično dobro in lepo počutila, če se ne bom samo na zunaj ličila, ampak se bom tudi znotraj »lepotičila«, šminkala. Vem, čudno zveni, pa kaj. Mar ni fino? Lepotičiš, šminkaš se v lepem, dobrem počutju.

Za protiutež me zadnjič nagovori mladenka  v Sparu, da ji dam  osebne podatke (preko študentskega servisa je delala za podjetje) in sem s tem med kandidati, da dobim 200 EUR. Bila je čedna in postavna, brez ličil, čisto na kratko postrižena, modno oblečena, a čisto minimalistično v kavbojke z visokim pasom in majico s kratkimi rokavi, zatlačeno v hlače, ter allstarke. Ko me vpraša, kaj delam, se malce zamislim in mi z ust zleti, da sem life coach. Že kar nekaj ljudi mi je reklo, da se temu, kar počnem, reče life coacher. Pa še res je, če malce pomislim. Resonira z mano. Punca je bila navdušena in  začutila sem, da hodi v življenju v zanjo pravi smeri. Bila sem vesela, da deluje kot protiutež dekletom, ki so podvržene modnim trendom, potrošniškemu svetu, ki narekuje v bistvu »namišljeno« lepoto.

 Pa če se dotaknem druge strani, strani podjetja ali blagovne znamke, ki izdeluje, prodaja kozmetiko! Zame je zanimiv primer Kyle Jenner iz klana Kardashian, ki je postala najmlajša milijarderka na svetu po Forbesu.

Naj najprej povem, da ima punca krasno energijo in zaradi tega ima še dodatno tak uspeh. Izžareva izjemno privlačno energijo. V njej se dekleta prepoznavajo, vse bi rade bile kot one. Da bi bile tako lepe, je absurd. No ona se je našla je v tej branži. Izhaja iz spodbudne, podporne, menedžersko podkovane družine, zato ji je to že v krvi. Posel namreč. Pomoč si nudijo med sabo sestre in mama Kriss. Seveda ji mama veliko pomaga in ji je bilo lažje uspeti zaradi prepoznavnosti družine. Tako sama mislim! Živijo tudi v privilegiranem svetu. To mi samo včasih pride v misli.  Ker je izjemna prednost živeti tudi v Sloveniji. In so  pomanjkljivosti v Ameriki. Zatorej vedno je dobro iskat pluse in minuse.

Če malce bolj pomislim, je na svetu  ogromno deklet, ki   odmetavajo denar za kozmetiko: poletno, pa jesenskih nians, zimsko, pa za zaščito pred luskavico itn.Drago dekle, ki me zdaj bereš ali me pa tudi ne, a  vsaj sama bom zadoščena, da sem poslala tale moj uvid v svet. Luskavice se ne boš znebila z dekorativnim mazilom rjave barve. Hm, prekrije jo že morda, a vprašanje je, koliko škode naredi takšen puder. Dokler ne boš spremenila svoje prehrane, uravnotežila čustev, torej živela v miru oz. delala na tem, ne bo bolje. Vse to vem, ker sem jo tudi sama imela. Hodila sem v solarij, se mazala z veliko kremami, čez nekaj mesecev je res ni bilo več.  Mi je pa rekla dermatologinja, da se mi bo čez nekaj let ponovilo. Da je to genska bolezen. Kaj menite, a se mi je?

Lepo oz. najlepše se ne boš počutila izrecno s vsem bliščem, ki ga daješ na sebe, če se ne boš pričela še znotraj »lepotičiti« ali šminkati? Verjemi, vem kaj govorim, sam šla delno sama skozi to.

 

Imej krasne počitnice!

Lea Lebar

Life Coach

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja